Toggle Navigation

 

Puding od karfiola

List peršuna je jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C, moćnog antioksidansa. Pogodan je za zamrzavanje, a sušenjem gubi aromatičnost. Dok je svež, treba ga oprati, lišće očupati i pažljivo osušiti, složiti u kutiju za zamrzavanje i brzo zamrznuti. Sledećeg dana treba ga prepakovati u kese za zamrzavanje.

Plativoo
Priprema

U umućen puter dodati so, žumanca, mleko, brašno, biber i usitnjen peršun. Sve sastojke dobro izmešati, pa dodati karfiol i sneg od belanca. Sipati u puterom podmazanu i mrvicama posutu modlu. Peći u blago zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Puding dekorisati tankim listovima pršute, posuti parmezanom i služiti uz krišku crnog hleba.
Karfiol ima malu energetsku, ali visoku hranljivu vrednost. Zbog veće količine nerastvorljivih dijetnih
vlakana može biti teško svarljiv, što će smetati osobama sa želudačnim i crevnim bolestima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 310 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 1300 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 265 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 155 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 650 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 132.5 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g karfiola
    • 50 g putera
    • 4 jajeta
    • 4 kašike mleka
    • 3 kašike brašna
    • 2 kašike rendanog parmezana
    • 1 kašika mrvica
    • 1 kašika seckanog peršuna
    • 100 g pršute
    • so
    • biber
    • 200 g crnog hleba