Nožem otvoriti lignje, zaseći na par mesta i pržiti na delu zagrejanog maslinovog ulja. Posoliti, pobiberiti, preliti limunovim sokom. Dodati sitno iseckan peršunov list i beli luk. Promešati, preliti vinom i ukuvati par minuta dok tečnost ne ispari. Na drugoj polovini ulja zagrejati obarenu i iseckanu blitvu, posoliti i pobiberiti. Lignje u vinu servirati uz prilog od blitve i barenog pirinča i uz krišku integralnog hleba.
I pored toga što 100 grama svežih lignji sadrži svega 1,38 g masti, uz nizak udeo zasićenih masnih kiselina, lignje imaju veliku količinu holesterola zbog čega se njihov unos ograničava osobama sa povišenim vrednostima masnoća u krvi, srčanim oboljenjima i sl.
Porcija za odraslu osobu - 375 g
Energetska vrednost porcije - 565 kcal
Natrijum - 730 mg
Masti - 14 g
Masti (%) - 23 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 291 mg
Belančevine - 30 g
Belančevine (%) - 21 %
Ugljeni hidrati - 74 g
Ugljeni hidrati (%) - 56 %
Vlakna - 8 g
Porcija za odraslu osobu - 187.5 g
Energetska vrednost porcije - 282.5 kcal
Natrijum - 365 mg
Masti - 7 g
Masti (%) - 11.5 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 145.5 mg
Belančevine - 15 g
Belančevine (%) - 10.5 %
Ugljeni hidrati - 37 g
Ugljeni hidrati (%) - 28 %
Vlakna - 4 g