Toggle Navigation

 

Dalmatinske lignje

Prema preporukama piramide pravilne ishrane lignje su u grupi zajedno s ostalim vrstama ribe, mesom i jajima. Kako lignje imaju visok sadržaj holesterola, preporučuje se umerena konzumacija.

Plativoo
Priprema

Zagrejati deo maslinovog ulja i peći lignje. Začiniti solju, biberom i peršunom. Dodati sitno isečen paradajz i naliti polovinom količine belog vina. Na ostatku ulja propržiti blitvu, dodati so, biber, usitnjen beli luk i ostatak vina. Lignje servirati na tanjir i dodati blitvu i bareni krompir. Ukrasiti kriškama limuna.

Lignje se kupuju sveže ili zamrznute. Mogu biti cele, neočišćene ili očišćene ili nasečene na kolutove. Sveže lignje potrošite u roku od dva dana, a zamrznute koje ste prethodno odmrznuli upotrebite isti dan. Duboko smrznute lignje čuvajte u zamrzivaču do tri meseca.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 466 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 212.5 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 233 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 800 g lignji
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 150 g paradajza
    • 1 limun
    • peršun
    • 100 ml belog vina
    • 400 g barenog krompira
    • 300 g barene blitve
    • 1 cen belog luka
    • so
    • biber
Ključne reči:
lignje vino blitva beli luk