Toggle Navigation

 

Sos od belog luka

Egipćani su ga preporučivali kao sredstvo za jačanje krvi a faraonima je beli luk bio obavezan na spisku stvari koje će im biti potrebne na „onom“ svetu. U starom Rimu, Plinije Stariji je tvrdio da „nema bolesti koja se pred belim lukom neće povući“.

Plativoo
Priprema

Na rastopljenom puteru kratko propržiti kašiku brašna.

Dodati sitno iseckan beli luk i pržiti dok ne pusti intenzivan miris.

Preliti mlekom i kuvati sos dok se ne zgusne.

Začiniti muskatnim oraščićem, posoliti, pobiberiti i posuti sitno iseckanim peršunom.

Sipati sos u sosijeru i poslužiti. Faširanom mesu i pilećim šniclama sos od belog luka će dati poseban ukus.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 447 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 39 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 223.5 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 19.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

2

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 cena belog luka
    • 30 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 200 ml mleka
    • muskatni oraščić
    • so
    • biber