Toggle Navigation

 

Krem čorba od kestena sa vrganjima

Plodovi kestena u 100 g imaju oko 195 kcal, imaju visok sadržaj ugljenih hidrata, od čega najviše skroba, i malu količinu masti. Kesten je bogat mineralima: kalijumom, kalcijumom, fosforom, dok od vitamina ima samo malo vitamina B. Kesten je istovremeno vrlo hranljiva namirnica i lekovita biljka od koje se pripremaju razni specijaliteti.

Plativoo
Priprema

U šerpu sa vodom staviti krompir isečen na kocke, dodati kesten, poklopiti i kuvati oko 20 minuta dok ne omekša. Vrganje potopiti u mlaku vodu, ostaviti da odstoje, a zatim vodu u kojoj su odstojali dodati u krompir i kestenje i nastaviti sa kuvanjem. Slaninu sitno iseckati, propržiti u tiganju, dodati oceđene vrganje i dinstati par minuta. U krompir dodati slaninu i vrganje, posoiti, pobiberiti i kuvati još par minuta. Sastojke usitniti štapnim mikserom i vratiti čorbu da se kuva dok ne provri. Hleb iseći na kockice, zapeći u suvom tiganju i napraviti krutone. Servirati čorbu od kestena sa vrganjima na tanjir, posuti krutonima i peršunom i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 295 g

Energetska vrednost porcije - 345 kcal

Natrijum - 682 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 17 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 147.5 g

Energetska vrednost porcije - 172.5 kcal

Natrijum - 341 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 8.5 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g kestena
    • 200 g krompira
    • 100 g dimljene slanine
    • 60 g sušenih vrganja
    • so
    • biber
    • peršun