Toggle Navigation

 

Hladna čorba od rotkvica

Rotkvice su povrće koje najavljuje proleće. Osim što su niskokalorične, rotkvice se preporučuju jer podstiču lučenje želudačnog soka i pospešuju rad creva. Kada kupujete rotkvice, birajte čvrste plodove sa korenčićima na krajevima, kao i one sa svežim lišćem koje je potrebno odstraniti pre nego što veze stavite u frižider. 

Plativoo
Priprema

Rotkvice i krastavac narendati na krupno rende.

Paradajz iseći na kriške. Mladi luk iseckati i prodinstati na ulju. Dodati ostalo povrće i kratko prodinstati, zatim izmiksati blenderom, uliti bujon, začiniti i kuvati.

Čorbu začiniti sokom limuna, vorcester sosom, ohladiti, servirati i posuti krutonima.

Može se služiti i topla čorba. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 322 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 161 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g paradajza
    • 1 krastavac
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 100 ml bujona
    • sok od limuna
    • 50 g krutona
    • 2 veze rotkvica
    • 1 struk mladog luka
    • vorčester sosa