Toggle Navigation

 

Žerbo kocke standard

Suvo grožđe nastaje dehidracijom grožđa te se tako dobija namirnica visokog energetskog sadržaja sa puno šećera. Nedavna istraživanja su pokazala da fitohemikalije koje su prisutne u suvom grožđu imaju sposobnost da suzbiju rast bakterija u usnoj šupljini i tako spreče nastanak karijesa.

Plativoo
Priprema

Umutiti mast sa šećerom, dodati mleko, brašno i prašak za pecivo, te umesiti glatko testo. Podeliti testo na tri jednaka dela, razvući oklagijom na veličinu pleha u kojem će se peći (testo je najbolje razviti na papiru za pečenje pa ga tako da se ne bi lomilo preneti u pleh).

Staviti prvu koru testa na dno pleha.

Napraviti fil od mlevenih oraha, suvog grožđa i šećera. Premazati koru pekmezom od kajsija, staviti polovinu fila i isprskati sa malo ruma. Preklopiti drugom korom, ponovo premazati pekmezom, posuti filom i isprskati rumom. Preklopiti kolač trećom korom i malo izbockati viljuškom. 

Peći kolač u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta.

Ohlađen kolač preliti glazurom od rastopljene čokolade sa mlekom i šećerom.

Žerbo kolač iseći na kocke, servirati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 15 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 10 g

Energetska vrednost porcije - 45 kcal

Natrijum - 7.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1.5 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 4 kašike šećera
    • 250 g masti
    • 100 ml mleka
    • 500 g brašna
    • 1 kesica praška za pecivo
  • Glazura:
    • 80 g čokolade
    • 4 kašike mleka
    • 4 kašike šećera
  • Fil:
    • 250 g mlevenih oraha
    • 100 g suvog grožda
    • 250 g šećera
    • 200 g pekmeza od kajsija
    • 20 ml ruma