Toggle Navigation

 

Sočivo sa kobasicama

Sočivo je mahunarka poznata kao namirnica bogata energijom, i to najverovatnije zbog visoke koncentracije vitamina B pomešanog sa ugljenim hidratima. Ugljeni hidrati iz sočiva se postepeno otpuštaju u krv posle obroka, zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima. Ta kombinacija čini sočivo idealnom namirnicom

Plativoo
Priprema

Sočivo staviti u šerpu sa vodom i kuvati na laganoj vatri oko sat vremena. Pripremiti zapršku od masti, belog luka i crvene mlevene paprike. Procediti sočivo i zapržiti sa pripremljenom zaprškom. Kobasice ispeći na ulju. Na tanjir servirati toplo sočivo sa kobasicama. Jelo poslužiti uz salatu od paradajza i crnog luka.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 595 kcal

Natrijum - 254 mg

Masti - 41 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 13 g

Holesterol - 94 mg

Belančevine - 30 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 297.5 kcal

Natrijum - 127 mg

Masti - 20.5 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 6.5 g

Holesterol - 47 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svežih kobasica
    • 500 g sočiva
    • 1 kašika masti
    • 2 cena belog luka
    • so
    • biber
    • dodatak jelu
    • 1 kašika ulja