U vrelom mleku zakuvati heljdino brašno. Mešati da se ne bi napravile grudvice i ohladiti.
Kvasac razmutiti u mlakoj vodi sa kašičicom šećera i ostaviti da nabubri.
Zamesiti testo od pšeničnog brašna, litre vode, masti, soli i kvasca i ostaviti da naraste oko 30 minuta. Pomešati testo sa heljdinim brašnom, umesiti i ostaviti da odstoji 20 minuta.
Ponovo premesiti, staviti u podmazan pleh za pečenje i ostaviti da se odmara 20 minuta.
Peći hleb u rerni zagrejanoj na 220*C oko 10 minuta, smanjiti temperaturu i nastaviti sa pečenjem dok hleb ne porumeni.
Porcija za odraslu osobu - 100 g
Energetska vrednost porcije - 320 kcal
Natrijum - 371 mg
Masti - 4 g
Masti (%) - 10 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 5 mg
Belančevine - 11 g
Belančevine (%) - 13 %
Ugljeni hidrati - 68 g
Ugljeni hidrati (%) - 77 %
Vlakna - 2 g
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 160 kcal
Natrijum - 185.5 mg
Masti - 2 g
Masti (%) - 5 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 2.5 mg
Belančevine - 5.5 g
Belančevine (%) - 6.5 %
Ugljeni hidrati - 34 g
Ugljeni hidrati (%) - 38.5 %
Vlakna - 1 g