Toggle Navigation

 

Voćne tortice

Kako odoleti? Pa nikako, prepustite se uživanju.

Plativoo
Priprema

Izmešati brašno i so. Puter iseckati na kockice, dodati u brašno i umesiti električnim mikserom. Dodati šecer, umućeno žumance, izmešati, napraviti loptu od testa i ostavitu u frižideru oko pola sata.

Uzimati manje količine testa i stavljati u modlice, pritiskajući prstima. Nožem odseći višak testa na vrhu. Opet ostaviti u frižideru na najmanje pola sata. Izvaditi ohlađ–ene tortice izbockati viljuškicom i peći na 200°C 5 minuta, a zatim sniziti temperaturu na 180°C i peći još 15-20 minuta ili dok ne postanu zlatne boje (paziti da ne izgore). Pre filovanja tortice se moraju potpuno ohladiti.

U međ–uvremenu pripremiti krem. U činiji izmešati šećer i žumanca. Prosejati brašno i gustin, dodati u žumanca sa šećerom pa mutiti dok smesa ne postane glatka. U šerpici prokuvati mleko i ekstrakt vanile. Čim proključa skloniti sa vatre i lagano sipati u žumanca sa šećerom, brašnom i gustinom i mešati neprestano žicom kako se ne bi stvorile grudvice (ako se formiraju grudvice, procediti ih kroz sito i vratiti u šerpu).

Kuvati krem na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ohladiti na sobnoj temperaturi.

Svaku torticu filovati kremom i dekorisati malinama i kajsijama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 16 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 110 mg

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Natrijum - 155 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 42.5 g

Energetska vrednost porcije - 132.5 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 8 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 55 mg

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Natrijum - 77.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 200 g brašna
    • 50 g šećera u prahu
    • soli na vrh noža
    • 200 g putera
    • 1 žumance
  • Krem:
    • 300 ml mleka
    • 2 ml ekstrakta vanile
    • 3 žumanceta
    • 50 g šećera
    • 2 kašike brašna
    • 2 kašike gustina
  • Dekoracija:
    • malina
    • kajsija