Toggle Navigation

 

Torta od bundeve

Zbog niske energetske vrednosti, jer ima svega 26 kcal na 100 grama, bundeva je pogodna za dijetalnu ishranu; za gojazne osobe, dijabetičare, kao i one s oboljenjima želuca i tankog creva (zbog lake probavljivosti). Deluje umirujuće, a ujedno reguliše varenje i probavu zbog sadržaja celuloze i pektina.

Plativoo
Priprema

Mak kratko prokuvati u soku od jabuke. U činiju staviti mleveni integralni keks, mak, šećer, margarin. Dobro izraditi masu i smesu za koru rasporediti po kalupu.

U šerpu staviti pire od bundeve, šećer i lagano zagrejati. U toplu masu dodati razmućen želatin, promešati i ostaviti da se prohladi.

Mikserom mutiti sir i smesu od bundeve, a zatim dodati cimet. Fil premazati preko kore, a zatim ukrasiti umućenom slatkom pavlakom.

Ohladiti dobro tortu i servirati. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 210 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 105 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 250 g mlevenog integralnog keksa
    • 150 g mlevenog maka
    • 200 g šećera
    • 100 ml soka od jabuke
    • 50 g margarina
  • Krem:
    • 300 g sitnog sira od obranog mleka
    • 400 g pirea od bundeve
    • 1 kesica želatina
    • 150 g šećera u prahu
    • cimet
  • Dekoracija:
    • 200 ml slatke pavlake