Toggle Navigation

 

Švedski keksići od badema

Bademi su vodeći izvor vitamina E u hrani u obliku alfa-tokoferola, moćnog antioksidansa kojem se pripisuje sposobnost snižavanja holesterola. Svakodnevnim konzumiranjem 45 g badema možete smanjiti rizik od pojave srčanih bolesti.

Plativoo
Priprema

U dubljoj činiji umutiti žumanca, brašno, so, šećer, vanil-šećer, badem i margarin. Testo ostaviti da se odmori sat vremena.

Na pobrašnjenoj površini rastanjiti testo na 5 milimetara. Vaditi modlicom ili čašom keksiće i ređati u namašćenu tepsiju.

Umutiti žumance u činijici, premazati keksiće, posuti iseckanim bademima i šećerom u prahu.

Peći u zagrejanoj rerni na 180*C, oko 25 minuta.

 

Za pripremu poslastica, badem se najčešće koristi oljušten. Neoljuštene bademe stavite u vrelu, ključalu vodu i kratko ih prokuvajte. Ocedite ih, operite hladnom vodom, istisnite ih iz ljuske i ostavite ih da se osuše. Sušene bademe možete dalje sitno seckati i samleti u blenderu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 20 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 15.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 200 g brašna
    • 2 žumanca
    • 1 kašika šećera
    • malo soli
    • vanil-šecer
    • 100 g mlevenih badema
    • 110 g margarina
  • Premaz:
    • 1 žumance
    • 50 g iseckanih badema
    • 20 g šećera u prahu