Kvasac i šećer razmutiti sa malo vode i ostaviti na nabubri. Pomešati brašno, so, žumanca, kiselo mleko i pripremljen kvasac. Umesiti glatko testo i po potrebi dolivati vodu. Ostaviti da odstoji pola sata.
Testo razviti oklagijom, premazati margarinom i presaviti kao salvetu. Postupak ponoviti tri puta, staviti u kalup i ostaviti da odstoji pola sata.
Peći pogaču u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 30 minuta.
Porcija za odraslu osobu - 100 g
Energetska vrednost porcije - 480 kcal
Natrijum - 567 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 20 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 53 mg
Belančevine - 15 g
Belančevine (%) - 10 %
Ugljeni hidrati - 99 g
Ugljeni hidrati (%) - 70 %
Vlakna - 4 g
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 240 kcal
Natrijum - 283.5 mg
Masti - 6.5 g
Masti (%) - 10 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 26.5 mg
Belančevine - 7.5 g
Belančevine (%) - 5 %
Ugljeni hidrati - 49.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 35 %
Vlakna - 2 g