Toggle Navigation

 

Švarcvald torta

Torta dostojna svake proslave, ali i intimnih trenutaka...

Plativoo
Priprema

Odvojiti žumanca od belanaca, a zatim penasto umutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera, sve dok se ne rastopi (šećer ne sme da krcka).

U umućenu smesu dodati ulupana žumanca i kakao, pažljivo promešati varjačom (ne koristiti mikser), a zatim smesu razliti u okrugli kalup obložen papirom za pečenje (ili podmazan i posut brašnom) i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200°C oko 20 minuta. Izvaditi iz rerne, ohladiti i preseći koru na dva dela..

Višnje staviti u šerpu, posuti šećerom i kuvati na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Gustin razmutiti u malo vode, dodati u višnje, promešati i kuvati oko 5 minuta. Posuti cimetom i promešati.

Topli fil od višanja staviti preko obe kore i ostaviti da se ohladi.

Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Premazati prvu koru šlagom, preklopiti drugom korom i celu tortu premazati preostalim šlagom.

Tortu dekorisati oceđenim višnjama, posuti čokoladom u prahu i ostaviti da se ohladi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 40 mg

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Natrijum - 35 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 52.5 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 2 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 20 mg

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Natrijum - 17.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 100 g šećera
    • 3 jaja
    • 75 g brašna
    • 30 g kakaa
  • Fil 1:
    • 50 g šećera
    • 500 g višanja
    • 50 g gustina
    • cimet
  • Fil 2:
    • 400 ml slatke pavlake
  • Dekoracija:
    • 100 g višanja
    • 50 g čokolade u prahu