Toggle Navigation

 

Santa Monika torta

Čokolada nikada nije bila samo obična poslastica. Psiholozi tvrde da se od nje zaista može postati zavisan pa je vrlo teško ostati na preporučenim količinama poslastica. 

Plativoo
Priprema

Belanca umutiti u čvrst sneg. Postepeno uz stalno mućenje dodavati šećer i mutiti dok se ne rastopi. Dodati orahe, brašno i prašak za pecivo. Lagano varjačom promešati masu i razliti u kalup u obliku srca obložen pek papirom. Ispeći koru u zagrejanoj rerni na 180°C, oko 25 minuta. Dok se kora hladi pripremiti filove. 

Prvi fil: u šerpi umutiti penasto žumanca, jaje i šećer. Zagrejati polako na grejnom telu dok se šećer ne rastopi i masa zgusne, a zatim je ohladiti. Umutiti penasto margarin, dodati krem i dobro izmiksirati. U krem staviti cele lešnike, promešati i premazati koru. 

Drugi fil: umutiti penasto u šerpi žumanca i šećer. Zagrejati polako na grejnom telu dok se šećer ne rastopi i masa zgusne, dodati kafu, promešati i ohladiti krem. Belanca umutiti u čvrst sneg. Umutiti penasto margarin, dodati krem, sneg od belanaca i dobro izmiksirati. 

Staviti krem od kafe preko prvog fila, preliti glazurom i ostaviti tortu u frižider da se stegne. Pre služenja sa torte skinuti kalup i ukrasiti celim polutkama oraha i rendanom čokoladom.

 

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 206 mg

Masti - 33 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 137 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 103 mg

Masti - 16.5 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 68.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

14

Vreme pripreme

75 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 5 belanaca
    • 150 g šećera
    • 100 g mlevenih oraha
    • 1 kašika brašna
    • pola kesice praška za pecivo
  • Fil 1:
    • 4 jaja
    • 1 kašika instant kafe
    • 150 g margarina
    • 100 g šećera
  • Glazura:
    • 100 g čokolade za kuvanje
    • 1 kašičica ulja
  • Fil:
    • 5 žumanaca
    • 1 jaje
    • 120 g šećera
    • 150 g margarina
    • 100 g celih pečenih lešnika