Toggle Navigation

 

Rokoko šnit

Za ovaj recept izvađen iz bakine sveščice, najbolje je koristiti domaći pekmez ili džem od kajsija, ali ako ga niste sami pripremili odličan je i onaj koji možete naći u marketima (samo nemojte uzimati marmeladu jer se zbog njene čvrstine kora neće dobro premazivati).

Plativoo
Priprema

Svež kvasac izmrviti, posuti šećerom, preliti mlekom i ostaviti da odstoji. U posudu staviti brašno, puter, jaje, vanil-šećer, sode bikarbone na vrh noža i pripremljen kvasac i umesiti glatko testo. U dublju činiju staviti mlevene orahe, šećer, koru od limuna, sok od limuna, preliti rumom, promešati i napraviti fil. Gotovo testo podeliti na tri dela i svaki deo rastanjiti oklagijom na veličinu pleha. Tepsiju premazati uljem i posuti brašnom, a zatim staviti prvu koru, premazati pekmezom od kajsija, staviti fil od oraha i preklopiti drugom korom. Premazati i ovu koru pekmezom, posuti filom i preklopiti trećom korom. Ostaviti kolač da odstoji 45 minuta, a zatim ga staviti u rernu zagrejanu na 180°C i peći oko pola sata. U šerpicu staviti mleko, puter, šećer i čokoladu, rastopiti i napraviti glazuru. Kolač izvaditi iz rerne, preliti glazurom i ostaviti da se ohladi. Iseći kolač na kocke.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 48 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 14 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 55 kcal

Natrijum - 24 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

60

Vreme pripreme

90 min.

Sastojci

  • Kora:
    • 200 g putera
    • 250 g brašna
    • 1 jaje
    • 20 g svežeg kvasca
    • 1 kašika šećera
    • 50 ml mleka
    • soda bikarbona
    • vanil šećer
  • Fil:
    • 200 g pekmeza od kajsija
    • 200 g šećera
    • 250 g mlevenih oraha
    • sok od jednog limuna
    • 100 ml ruma
    • narendana limunova kora
  • Glazura:
    • 60 g crne čokolade
    • 60 g šećera
    • 60 g putera
    • 1 kašika mleka