Toggle Navigation

 

Rocky road braunis

Kakao prah i čokolada se prave od sušenih semenki koje rastu u mahuni na kakao stablu koje se zove Theobroma cacao što znači "hrana bogova". Čokolada sadrži oko 300 poznatih hemijskih sastojaka uključujući metilksantine teobromin i kofein koji je prisutan u vrlo malim količinama. 

Plativoo
Priprema

U činiji sjediniti brašno, margarin, jaje, 200 g šećera, prašak za pecivo, mleko i kakao. Izliti smesu u kalup i peći u rerni na 200*C, oko 10-15 minuta.

Za to vreme umutiti belanca, 100 g šećera, orahe i kornfleks.

Izvaditi kalup iz rerne, preliti preko drugu smesu, posuti kockicama čokolada i vratiti da se peče oko 45 miniuta.

Iseći na kocke i servirati na tacnu. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 73 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 36.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g brašna
    • pola kesice praška za pecivo
    • 100 g margarina
    • 50 g kakaa
    • 100 ml mleka
    • 1 jaje
    • 2 belanceta
    • ekstrakt vanile
    • 100 g seckanih oraha
    • 70 g čokolade
    • 50 g bele čokolade
    • 300 g šećera
    • 30 g čokoladnog kornfleksa