Toggle Navigation

 

Moka šeri kocke

Bobičasto voće spada u grupu namirnica koje sadrže najviše antioksidansa. Višnje i trešnje se svrstavaju među deset vrsta bobičastog voća sa najvećom dozom antioksidansa, odmah iza borovnice, ribizla, kupine i jagode.

Plativoo
Priprema

Skuvati jaku kafu i ostaviti kratko sa strane da se talog slegne.

Penasto umutiti puter sa šećerom u prahu, postepeno dodavati kašiku po kašiku kafe (dodati toliko kafe da fil ostane gust).

Rastopiti čokoladu za kuvanje,prohladiti i dodati u umućen fil.

Višnje ocediti, preliti rumom i ostaviti da odstoje i upiju alkohol, a zatim ih procediti.

Ostatak kafe zagrejati i u nju umakati keks. Poređati keks u pleh, premazati filom, dodati višnje i ponavljati postupak dok se sastojci ne potroše (trebalo bi dobiti 4 reda).

Kocke dekorisati preostalim filom.

Rastopiti čokoladu, dekorisati kocke i ostaviti da se ohlade.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 285 g

Energetska vrednost porcije - 650 kcal

Natrijum - 667 mg

Masti - 35 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 19 g

Holesterol - 77 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 82 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 142.5 g

Energetska vrednost porcije - 325 kcal

Natrijum - 333.5 mg

Masti - 17.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 9.5 g

Holesterol - 38.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g keksa
    • 400 ml kuvane zaslađene kafe
    • 250 g putera
    • 250 g šećera u prahu
    • 200 g čokolade za kuvanje
    • 300 g višanja
    • 3 kašike ruma