Toggle Navigation

 

Kolač sa višnjama

Višnje su dostupne tokom čitave godine. Kako u smrznutom, sušenom ili konzerviranom obliku, tako i kao sok ili sirup. Najzdravije su ipak sveže višnje. Da bi se iskoristile sve njene prednosti, dnevno je potrebno konzumirati jednu do dve šoljice višanja. Mogu se koristiti za pripremu kako slatkih tako i slanih jela. Razni deserti, kolači, sosevi, džemovi, sokovi, kompoti, prelivi i drugo. 

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti žumance sa šećerom i vanil šećerom, pa lagano dodati ulupanu penu od belanaca i na kraju dodati prašak za pecivo i mleveni keks.

Masu izliti u podmazan kalup i po površini poređati višnje. 

Staviti u zagrejanu rernu i peći dok ne porumeni na 180*C.

Posuti šećerom u prahu i služiti hladno.

 
Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 400 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 1 g

Masti - 5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 93 mg

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 47.5 g

Energetska vrednost porcije - 92.5 kcal

Natrijum - 200 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 0.5 g

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 46.5 mg

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g šećera
    • 20 g vanil šećera
    • 100 g mlevenog keksa
    • 10 g praška za pecivo
    • 200 g višanja bez koštica
    • 3 jaja
Ključne reči:
višnje keks jaja kolač poslastica