Toggle Navigation

 

Esterhazi torta

S obzirom na to da bademi imaju veliki udeo masnoća, jako je važno čuvati ih na primeren način kako se ne bi užegli. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom, hladnom i suvom mestu. Ukoliko ih čuvate u frižideru, svežina badema će se održati i nekoliko meseci, a ukoliko ih zamrznete, i do godinu dana. 

Plativoo
Priprema

Umutiti belanca u čvsrt sneg. Dodavati postepeno šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Zatim dodati bademe, razliti u kalup obložen pek papirom i ispeći koru u rerni na 200*C, oko 20 minuta.

Umutiti penasto žumanca sa šećerom i vanil-šećerom. Dodati brašno, mleko i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne. Ohladiti krem, a dotle umutiti penasto puter, sjediniti sa kremom i filovati tortu.

Preliti tortu belom glazurom: izmiksati dobro belanca sa prah šećerom, sipati limunov sok i promešati. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 315 kcal

Natrijum - 106 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 104 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 157.5 kcal

Natrijum - 53 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 52 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

18

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 6 belanaca
    • 200 g mlevenih pečenih badema
    • 200 g šećera
  • Fil:
    • 6 žumanaca
    • 1 vanil šećer
    • 80 g šećera u prahu
    • 60 g brašna
    • 250 ml mleka
    • 250 g putera
  • Bela glazura:
    • 1 belance
    • 200 g prosejanog šećera u prahu
    • 1 kašika soka od limuna