Toggle Navigation

 

Duško Dugouško torta

Lešnik je pun vitamina E koji je poznati antioksidans, vitamina C, ali i minerala kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Lep ukus potiče od ulja kojih ima oko 60 odsto. 

Plativoo
Priprema

Razdvojiti belanca i žumanca. Umutiti belanca u čvrst šaum, dodavati postepeno šećer i mutiti. Zatim uz lagano mešanje varjačom dodavati žumanca, brašno i prašak za pecivo. Smesu razliti u pet činija, dodati u svaku boju (plava, zelena, narandžasta i crvena), s tim da peta ostane žuta. Ispeći po dve okrugle kore od svake smese u rerni na 200*C. Koristiti manji kalup prečnika 20 cm.

Razmutiti puding i gustin sa malo soka. Preostali sok i šećer zagrejati, dodati puding i kuvati dok se ne zgusne. Kad se puding ohladi sjediniti sa penasto umućenim margarinom i lešnicima.

Filovati kore ovim redom: plava kora, fil, zelena kora, fil, crvena kora, fil, narandžasta kora, fil i na kraju žuta kora. Tako formirati dve torte. Jednu staviti na sredinu tacne, a drugu iseći tako da se dobiju dva uveta i mašna. Staviti uši gore, a mašnu ispod prve torte.

Umutiti slatku pavlaku u šlag, odvojiti deo za celog zeku, koji je siv i manji deo za umutrašnjost zekinih ušiju. Od čokolade napraviti oči i brkove zeki. Mašnu obojiti po želji. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 313 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 56 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 156.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

100 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kore:
    • 20 jaja
    • 20 kašika šećera
    • 20 kašika brašna
    • 2 praška za pecivo
    • prehrambene boje (plava)
  • Fil:
    • 2 l soka od pomorandže
    • 6 pudinga od vanile
    • 2 kašike gustina
    • 2 margarina
    • 300 g šećera
    • 300 g seckanih pečenih lešnika
  • Dekoracija:
    • 500 ml slatke pavlake