Toggle Navigation

 

Carevo oko (posno)

Suve šljive su posebno bogate vitaminom A, riboflavinom i vitaminom C, kao i kalcijumom i magnezijumom. Zahvaljujući dijetnim vlaknima i svom umerenom, prirodnom laksativnom delovanju korisne su kod slučajeva zatvora, naročito kod male dece i kod starijih ljudi sa smanjenom aktivnosti creva.

Plativoo
Priprema

Suve šljive razrezati po sredini i u svaku staviti celo jezgro oraha i u potpunosti ga obmotati šljivom.

Rastopiti šećer sa vodom i kad provri dodati margarin i mešati dok se ne rastopi. U smesu dodati mlevene orahe, keks i čokoladu, i sve dobro izmešati.

Smesu prohladiti i dok je još mlaka obmotati suvu šljivu sa orahom, da se dobije izgled kugle.

Kugle staviti u zamrzivač da odstoje dva sata, a zatim ih izvaditi i iseći na četiri jednaka dela i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 40 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 67 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 7.5 g

Energetska vrednost porcije - 32.5 kcal

Natrijum - 20 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 33.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 2.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

60

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 16 vecih suvih šljiva bez koštica
    • 16 celih jezgra oraha
    • 125 g margarina
    • 100 g šećera
    • 16 kašika vode
    • 100 g mlevenih oraha
    • 150 g mlevenog keksa
    • 40 g čokolade