Toggle Navigation

 

Brzi kolač sa višnjama

Hajmanova konzervna, šumadinka, španska višnja, reksele, čačanski rubin, ujfehetor firtoš, meteor, neke su od vrsta višanja koje se uzgajaju kod nas.

Plativoo
Priprema

Odvojiti belanca i žumanca.

Penasto umutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi. Dodati žumanca, ulje, mleko, prašak za pecivo, vanil-šećer i brašno i ne prekidajući mućenje umutiti smesu.

Višnje ocediti i posuti grizom.

Smesu razliti u podmazanu tepsiju i posuti višnjama.

Kolač peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 8 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 18 mg

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Natrijum - 35 mg

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 9 mg

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Natrijum - 17.5 mg

Vlakna - 0 g

Broj osoba

48

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jajeta
    • 350 ml mleka
    • 400 g šećera
    • 350 ml ulja
    • 450 g brašna
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 1 kesica vanil-šecera
    • 500 g višanja
    • 2 kašike griza