Toggle Navigation

 

Tikvice punjene junećim mesom

Tikvice su izvanredan izvor mangana, vitamina C i vlakana, a sadrže i magnezijum, vitamin A, kalijum, folnu kiselinu, fosfor, bakar i vitamin B2. Međutim, pošto sadrže oksalate, tikvice se ne preporučuju osobama koje imaju narušenu funkciju bubrega i mokraćnog mehura.

Plativoo
Priprema

Tikvice oprati, preseći uzduž i izvaditi sredinu. Na vrelom maslinovom ulju propržiti sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu, dodati mleveno meso i šampinjone. Kada je meso skoro dinstano, dodati sok od paradajza, sitno seckani beli luk i ostale začine. Dobijenom masom napuniti tikvice i preliti ih bešamel sosom. Bešamel sos se priprema tako što se, uz stalno mešanje, na puteru uprži brašno, doda mleko i na kraju pospe sa malo muskatnog oraščića.. Tikvice punjene junećim mesom servirati i poslužiti uz crni hleb.
Tikvice možete zamrznuti i izdubljene – već pripremljene za punjenje. Oljuštite ih, izdubite i blanširajte 2-3 minuta u ključaloj vodi, u poklopljenoj posudi. Nakon blanširanja ohladite ih pod mlazom vode ili ih uronite u lonac sa hladnom vodom, ocedite i osušite, pa spakujte u vrećice za zamrzavanje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 720 g

Energetska vrednost porcije - 565 kcal

Natrijum - 985 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 116 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 282.5 kcal

Natrijum - 492.5 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 58 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 tikvice (800 g)
    • 500 g mlevenog junećeg mesa
    • 200 g šampinjona
    • 80 g crnog luka
    • 1 cen belog luka
    • 400 ml soka od paradajza
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 100 g šargarepe
    • so
    • biber
    • origano
    • bosiljak
    • peršunov list
    • 300 g crnog hleba
    • 20 g putera
    • 50 g brašna
    • 4 dl mleka
    • muskatni oraščić