Tikvice oprati, preseći uzduž i izvaditi sredinu. Na vrelom maslinovom ulju propržiti sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu, dodati mleveno meso i šampinjone. Kada je meso skoro dinstano, dodati sok od paradajza, sitno seckani beli luk i ostale začine. Dobijenom masom napuniti tikvice i preliti ih bešamel sosom. Bešamel sos se priprema tako što se, uz stalno mešanje, na puteru uprži brašno, doda mleko i na kraju pospe sa malo muskatnog oraščića.. Tikvice punjene junećim mesom servirati i poslužiti uz crni hleb.
Tikvice možete zamrznuti i izdubljene – već pripremljene za punjenje. Oljuštite ih, izdubite i blanširajte 2-3 minuta u ključaloj vodi, u poklopljenoj posudi. Nakon blanširanja ohladite ih pod mlazom vode ili ih uronite u lonac sa hladnom vodom, ocedite i osušite, pa spakujte u vrećice za zamrzavanje.
Porcija za odraslu osobu - 720 g
Energetska vrednost porcije - 565 kcal
Natrijum - 985 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 25 %
Zasićene masti - 5 g
Holesterol - 116 mg
Belančevine - 43 g
Belančevine (%) - 31 %
Ugljeni hidrati - 63 g
Ugljeni hidrati (%) - 44 %
Vlakna - 9 g
Porcija za odraslu osobu - 360 g
Energetska vrednost porcije - 282.5 kcal
Natrijum - 492.5 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 12.5 %
Zasićene masti - 2.5 g
Holesterol - 58 mg
Belančevine - 21.5 g
Belančevine (%) - 15.5 %
Ugljeni hidrati - 31.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 22 %
Vlakna - 4.5 g