Toggle Navigation

 

Testenina sa pasuljem i žalfijom

Žalfija je stari, popularni lek iz narodne medicine, odličan začin, a med od žalfije je veoma cenjen i kod proizvođača i kod potrošača.

Plativoo
Priprema

Zagrejati maslinovo ulje, dodati sitno iseckanu slaninu i propržiti da bude hrskava.

Izvaditi slaninu, a na istoj masnoći (ocediti ako ima previše masnoće), propržiti iseckan crni i beli luk i na polovine isečen čeri paradajz.

Dodati crveni pasulj, promešati, preliti bujonom i kuvati oko 5 minuta (dok bujon ne ispari).

Posoliti, pobiberiti, dodati iscepkanu žalfiju i promešati.

Dodati testeninu u sos, promešati i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 390 g

Energetska vrednost porcije - 680 kcal

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 16 %

Masti - 18 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 24 mg

Ugljeni hidrati - 102 g

Ugljeni hidrati (%) - 60 %

Natrijum - 52 mg

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 195 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 12 mg

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Natrijum - 26 mg

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g barene testenine
    • sveža žalfija
    • 400 g crvenog pasulja
    • 100 g slanine
    • 200 g crnog luka
    • 1 čen mladog belog luka
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 200 g čeri paradajza
    • so,
    • biber
    • 250 ml bujona
Ključne reči:
testenina pasulj žalfija slanina