Toggle Navigation

 

Teletina u sosu od majčine dušice

Majčina dušica (timijan) je začinska biljka koja potiče iz Sredozemlja. U kulinarstvu se koristi kao začin za supe, sosove, nadeve, marinade, povrće, testeninu, marmelade i svež sir. Nezamenljiva je za meso peradi i divljači. Majčina dušica je najvažniji sastojak provansalskih začinskih mešavina.

Plativoo
Priprema

Teletinu iseći, preliti uljem i ostaviti da odstoji pola sata.

Posebno kratko obariti (blanširati) karfiol i brokoli i procediti. Premazati uljem vatrostalnu posudu, staviti brokoli, dobro ga pritisnuti francuskom kašikom i preko njega poređati karfiol. Pritisnuti i karfiol, preliti rojal masom (umućena jaja i mleko) i zapeći u rerni 15 minuta. 

Tikvice iseći na kolutove i kratko izgrilovati. Na svaki kolut tikvica ređati po kolut paradajza i mocarele i staviti u rernu da se zapeče.

Teletinu ispeći, preliti pavlakom za kuvanje, posuti majčinom dušicom i kuvati dok se sos ne zgusne.

Pečenu papriku iscepkati, začiniti belim lukom, preliti sirćem i uljem i promešati.

Servirati teletinu u sosu uz prilog od zapečenog povrća i salatu od pečene paprike.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 550 g

Energetska vrednost porcije - 710 kcal

Natrijum - 603 mg

Masti - 50 g

Masti (%) - 63 %

Zasićene masti - 19 g

Holesterol - 220 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 355 kcal

Natrijum - 301.5 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 31.5 %

Zasićene masti - 9.5 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 6.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 300 g brokolija
    • 300 g karfiola
    • 2 jaja
    • 150 ml mleka
    • 100 g tikvice
    • 100 g paradajza
    • 100 g mocarele
    • 150 g pečene paprike
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike alkoholnog sirćeta
    • majčina dušica
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 10 g putera
    • so
    • biber