Leblebije dan ranije potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoje. Procediti ih iz vode, staviti u šerpu, preliti svežom vodom i kuvati oko sat vremena dok ne omekšaju.
Kotlete posoliti, pobiberiti, začiniti mlevenim kimom, preliti mlekom i ostaviti da odstoje oko sat vremena.
Leblebiju procediti. Crni i beli luk iseći, izdinstati na delu ulja a zatim dodati leblebiju. Kratko propržiti, preliti paradajz pelatom, posoliti, pobiberiti i začiniti crvenom mlevenom paprikom i cimetom. Usitniti štapnim mikserom i pripemiti pire od leblebije.
Patlidžan iseći na kolutove i izgrilovati na preostalom ulju.
Meso izvaditi iz mleka, prosušiti na papirnim ubrusima i grilovati zajedno sa patlidžanom.
Servirati kotlete uz pire od leblebije i grilovani patlidžan.
Porcija za odraslu osobu - 530 g
Energetska vrednost porcije - 860 kcal
Natrijum - 57 mg
Masti - 45 g
Masti (%) - 45 %
Zasićene masti - 13 g
Holesterol - 109 mg
Belančevine - 59 g
Belančevine (%) - 24 %
Ugljeni hidrati - 69 g
Ugljeni hidrati (%) - 31 %
Vlakna - 22 g
Porcija za odraslu osobu - 265 g
Energetska vrednost porcije - 430 kcal
Natrijum - 28.5 mg
Masti - 22.5 g
Masti (%) - 22.5 %
Zasićene masti - 6.5 g
Holesterol - 54.5 mg
Belančevine - 29.5 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 34.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %
Vlakna - 11 g