Grašak staviti u šerpu, naliti vodom da ogrezne i kuvati dok sva voda ne ispari. File iseći na polovine, blago izlupati tučkom i ispeći na zagrejanom ulju. Crni luk i celer sitno iseckati, prodinstati u tiganju i dodati kuvani grašak. Posoliti, dodati puter i pavlaku, promešati, staviti u blender i miksati dok ne postane pire. Na tanjir servirati filee sa pireom i poslužiti uz crni hleb.
Grašak spada u mahunarke, povrće koje je veoma bogato hranljivim materijama, vitaminima i mineralima. Kao što možete videti u tebeli, ovaj obrok je veoma bogat i dijetnim vlaknima, najvećim delom poreklom iz graška, a koja su neophodna za očuvanje zdravlja.
Porcija za odraslu osobu - 460 g
Energetska vrednost porcije - 520 kcal
Natrijum - 600 mg
Masti - 15 g
Masti (%) - 27 %
Zasićene masti - 5 g
Holesterol - 110 mg
Belančevine - 50 g
Belančevine (%) - 39 %
Ugljeni hidrati - 43 g
Ugljeni hidrati (%) - 34 %
Vlakna - 15 g
Porcija za odraslu osobu - 230 g
Energetska vrednost porcije - 260 kcal
Natrijum - 300 mg
Masti - 7.5 g
Masti (%) - 13.5 %
Zasićene masti - 2.5 g
Holesterol - 55 mg
Belančevine - 25 g
Belančevine (%) - 19.5 %
Ugljeni hidrati - 21.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 17 %
Vlakna - 7.5 g