Toggle Navigation

 

Špikovani svinjski but sa prilogom od anisa

Anis (komorač, koromač) je mediteranska začinska biljka izuzetno prijatnog mirisa. Za kulinarsku pripremu potrebno je nožem odrezati stabljike i dno lukovice, odstraniti spoljašnje listove lukovice pa kratko isprati. Listovi se mogu iskoristiti za dekoraciju jela dok se stabljika može dodati prilikom kuvanja supe.

Plativoo
Priprema

Svinjski but začiniti i špikovati slaninom, belim lukom, suvim šljivama i bademima. Naseckati bosiljak i izmešati sa medom i senfom. But dobro preliti smesom, staviti u pripremljenu tepsiju i peći u rerni zagrejanoj na 200*C, 40-ak minuta. Na puteru kratko prodinstati kolutove šargarepe, dodati naseckan anis i dinstati. Preliti biljnom pavlakom i nastaviti sa dinstanjem. Pred kraj kuvanja dodati naseckan avokado. Servirati špikovani but sa prilogom od anisa.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 490 kcal

Natrijum - 719 mg

Masti - 34 g

Masti (%) - 61 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 74 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 359.5 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 30.5 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g svinjskog buta
    • bosiljak
    • 30 g meda
    • 2 kašike senfa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 3 cena belog luka
    • 80 g dimljene slanine
    • 80 g suvih šljiva
    • 40 g badema
    • 20 g putera
    • 200 g avokada
    • 300 g šargarepe
    • 200 g anisa
    • 200 ml biljne pavlake