Toggle Navigation

 

Som sa semenkama u đumbirovom sirupu

Iako su bogate mastima, i zato veoma kalorične, semenke suncokreta su odlični izvor brojnih vrednih hranljivih sastojaka. Oljuštene i pržene, semenke mogu da se dodaju različitim jelima: žitaricama i kašama za doručak, hlebu, salatama, varivima, umacima, testenini, a najčešće posluže kao zanimljiva zabava, za grickanje.

Plativoo
Priprema

Dobro oceđene i osušene filete soma  iseći na komade iste veličine, posoliti, pobiberiti i na zagrejanom ulju kratko zapeći sa obe strane.

U zagrejanom tiganju propržiti semenke suncokreta, dodati puter, naliti đumbirovim sirupom i promešati. U tepsiju poređati filete ribe, staviti semenke susama i 7-8 minuta zapeći u rerni zagrejanoj na 200*C.

Brokoli kratko skuvati, blanširati u kipućoj vodi i ocediti.

Pilerom iseći šargarepu.

Tanjir preliti balzamikom i servirati ribu na brokoli uz listiće šargarepe. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Belančevine - 6 g

Energetska vrednost porcije - 11 kcal

Masti - 16 g

Masti (%) - 67 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 10 mg

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Natrijum - 218 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 97.5 kcal

Belančevine - 3 g

Energetska vrednost porcije - 5.5 kcal

Masti - 8 g

Masti (%) - 33.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 5 mg

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Natrijum - 109 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g fileta soma
    • 400 g brokolija
    • 100 g šargarepe
    • 2 kašike ulja
    • 40 g semenki suncokreta
    • 15 g putera
    • 20 ml balzamiko sirćeta
    • so,
    • biber
    • 2 kašike đumbirovog sirupa