Toggle Navigation

 

Šnicle sa gorgonzola pireom

Gorgonzola se dobija mešanjem mleka iz večernje muže u koje se narednog jutra dodaje mleko iz jutarnje muže. Nakon ispuštanja surutke sir zri na niskim temperaturama, boraveći u specijalnim komorama. Tokom zrenja se stavljaju kroz sir metalne šipke koje prave pore kako bi se plesan i bakterije bolje širile kroz sir. Period zrenja traje tri-četiri meseca. Od samog perioda zrenja zavisi da li će sir imati kremastu ili čvrstu strukturu. Pakuje se u aluminijumsku foliju kako bi zadržao vlažnost. Odlikuje ga oštra i pikantna aroma.

Plativoo
Priprema

Krompir iseći na kockice, staviti u šerpu sa vodom, posoliti i kuvati oko 20 minuta.

Kratko obariti spanać u ključaloj vodi i procediti.

Meso iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i ispeći na zagrejanom ulju.

Krompir procediti, staviti u činiju, dodati spanać, gorgonzolu, puter i mleko, začiniti muskatnim oraščićem i napraviti pire.

Servirati pire od gorgonzole i spanaća, dodati šnicle i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 30 %

Masti - 22 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 84 mg

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Natrijum - 815 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 42 mg

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Natrijum - 407.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog buta
    • 1 kašika ulja
    • 500 g krompira
    • 200 g spanaća
    • 150 g gorgonzole
    • 30 g putera
    • 40 ml mleka
    • so,
    • biber
    • muskatni oraščić