Na zagrejanom ulju kratko propržiti crni luk isečen na rebarca, a zatim dodati lignje uzdužno isečene na četvrt. Malo propržiti, preliti vinom, dodati malo vode i kuvati oko 10 minuta. Kada tečnost napola ispari, dodati papriku isečenu na žilijen i konkase iseckan paradajz. Sataraš posoliti, pobiberiti i začiniti svežim bosiljkom. Servirati sataraš od lignji uz prilog od barenog krompira.
Morski plodovi su, prema pirimidi pravilne ishrane, takođe u grupi mesa, zajedno sa svim vrstama riba. Njihovo meso je važan izvor belančevina visoke biološke vrednosti i lako je svarljivo. Lignje sadrže mali postotak ukupne i zasićene masti, međutim, imaju veliku količinu holesterola.
Porcija za odraslu osobu - 470 g
Energetska vrednost porcije - 405 kcal
Natrijum - 270 mg
Masti - 10 g
Masti (%) - 22 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 466 mg
Belančevine - 36 g
Belančevine (%) - 36 %
Ugljeni hidrati - 36 g
Ugljeni hidrati (%) - 42 %
Vlakna - 6 g
Porcija za odraslu osobu - 235 g
Energetska vrednost porcije - 202.5 kcal
Natrijum - 135 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 11 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 233 mg
Belančevine - 18 g
Belančevine (%) - 18 %
Ugljeni hidrati - 18 g
Ugljeni hidrati (%) - 21 %
Vlakna - 3 g