Toggle Navigation

 

Punjeno vodeničarsko pile

Pileće meso se smatra rizičnim zbog visoke učestalosti kontaminacije mesa različitim mikroorganizmima. Zbog toga je izuzetno važno da se prilikom termičke obrade, naročito krupnijih delova mesa, obrati pažnja na temperaturu i vreme pečenja

Plativoo
Priprema

U 300 ml kipuće vode lagano sipati instant palentu, posoliti i mešajući kuvati dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Na delu ulja kratko prodinstati iseckan praziluk i kad omekša dodati sitno iseckanu slaninu i pečurke. Propržiti, a potom sjediniti sa palentom, promešati i ostaviti da se prohladi. Piletinu odvojiti od kostiju, nafilovati palentom i pažljivo urolati. Rolovanu piletinu staviti u nauljenu alu foliju, uviti i peći u rerni zagrejanoj na 220* C oko 50 minuta. Gotovu piletinu izvaditi iz rerne, prohladiti i iseći na kriške. Servirati vodeničarsko pile uz kukuruz, kriške paradajza i integralni hleb.

Pile će se mnogo bolje i lepše napuniti nadevom ukoliko se prethodno izvade kosti. Za taj postupak biće potrebno dosta umeća ali i kuhinjski pribor: makaze za sečenje peradi, kuhinjske makaze, oštar i šiljat nož za skidanje kosti, nož za sirovo meso i nož za sečenje pečenog mesa (da bi se sprečilo unakrsno zagađenje gotovog, pečenog mesa).

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 525 g

Energetska vrednost porcije - 755 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 34 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 150 mg

Belančevine - 55 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 262.5 g

Energetska vrednost porcije - 377.5 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 27.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 pile - oko 1 kg
    • 100 g instant palente
    • 200 g pečuraka
    • 150 g praziluka
    • 50 g mesnate slanine
    • so
    • biber
    • peršun
    • 1 kašika ulja
    • 400 g barenog kukuruza šećerca - prilog
    • 200 g integralnog hleba
    • 400 g paradajza - garnirung