Toggle Navigation

 

Piletina sa sosom od amareta i badema

Pasta od badema se može praviti od svežih ili pečenih badema. Ukoliko se pravi od pečenog badema imaće tamniju boju zbog ljuske, opne koju badem poseduje. Naravno da će i dati nešto drugačiju aromu namazu. Može da se priprema kao slana ili slatka pasta.

Plativoo
Priprema

Kus kus naliti vrelim bujonom, promešati i ostaviti da odstoji 10 minuta uz povremeno mešanje.

U zagrejanom gril tiganju izgrilovati isečenu i začinjenu piletinu.

Tikvice iseći na kolute i isto izgrilovati.

U šerpi propržiti bademe, dodati amareto,  pastu od badema,  uliti pavlaku i kratko prokuvati.

Servirati na tanjir kao sendviče: tikvice, kus kus, piletinu, probosti ruzmarinom i preliti sosom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 28 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 2 mg

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Natrijum - 417 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Masti - 14 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 1 mg

Ugljeni hidrati - 20.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 208.5 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 200 g tikvica
    • 50 g iseckanog badema
    • 30 ml amareta
    • 40 g paste od badema
    • 300 ml pavlake za kuvanje
    • 100 g kus kusa
    • 150 ml bujona od povrca
    • 2 kašike ulja
    • so,
    • biber
    • svež ruzmarin