Toggle Navigation

 

Pileći ajmokac

Sadržaj masti u pilećem mesu se uglavnom odnosi na mononezasićene i malu količinu zasićenih masti i zato neće znatno uticati na povećanje holesterola u krvi. Najniži sadržaj masti ima belo meso, sledi batak, karabatak i na kraju pileća krila sa najvećim sadržajem masti.

Plativoo
Priprema

U šerpu uliti 1 l vode, staviti karabatake i posuti dodatkom za jelo. Kuvati 20-ak minuta. Kuvane karabatake izvaditi, a tečnost sačuvati. U drugoj posudi otopiti puter, dodati ulje, sitno iseckan beli luk i brašno. Kratko propržiti, preliti vodom u kojoj se meso kuvalo, promešati i začiniti. Vratiti karabatake u saft, dodati kajmak i sir, i kuvati još 5 minuta. Servirati pileći ajmokac na tanjir uz prilog od barenog brokolija. Uz jelo poslužiti i crni hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 485 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 655 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 133 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 37 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 242.5 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 327.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 66.5 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 18.5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećih karabataka
    • 3 kašike brašna
    • 2 kašike ulja
    • 20 g putera
    • dodatak jelu
    • biber
    • 3 cena belog luka
    • 150 g sitnog sira i kajmaka
    • peršunov list
    • 400 g barenog brokolija
    • 300 g crnog hleba
Ključne reči:
karabataci sir kajmak brokoli puter