Toggle Navigation

 

Oslić sa ljutim povrćem (posno)

Lagan, mediteranski obrok, pogodan za ishranu kako zdravih tako i osoba obolelih od hroničnih bolesti. Jelo se od istih sastojaka može pripremiti i u pećnici, bez dodatih masnoća, a preporuka je da se riba na vašem jelovniku nađe bar dva puta nedeljno.

Plativoo
Priprema

Filete oslića posoliti, pobiberiti i preliti sokom od limuna. Uvaljati filete u kukuruzno brašno i ispeći na maslinovom ulju sa obe strane. Ribu izvaditi iz tiganja, a na istoj masnoći ispržiti isečen praziluk, papriku isečenu na listiće, iseckan beli luk i ljutu papričicu. Povrće dinstati par minuta, a zatim dodati paradajz isečen na kockice. Povrće promešati, posoliti, pobiberiti, začiniti peršunom i kuvati oko 5 minuta. Na tanjir servirati bareni pirinač, filete oslića i sve preliti ljutim povrćem. Oslića sa ljutim povrćem poslužiti toplog.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 650 g

Energetska vrednost porcije - 620 kcal

Natrijum - 630 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 325 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 315 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 5.5 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g fileta oslića
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 50 g kukuruznog brašna
    • 150 g praziluka
    • 200 g paprike babure (zelena i crvena paprika)
    • 1 ljuta papricica
    • 4 cena belog luka
    • 200 g paradajza
    • 400 g barenog pirinča
    • so
    • biber
    • 1 limun
    • peršunov list