Na zagrejanom ulju propržiti iseckan crveni luk, dodati beli luk, kozice, dagnje i losos isečen na manje komade. Kratko prodinstati, posoliti, pobiberiti, sipati pirinač i naliti bujonom. Kuvati dok se pirinač ne skuva (oko 10 minuta), a zatim isključiti i ostaviti pokriveno još 10 minuta. Morski pilav servirati uz krišku crnog hleba
Već na osnovu spiska neophodnih namirnica, može se zaključiti da je u pitanju obrok sa karakteristikama mediteranske kuhinje. Kako je udeo i ukupnih i zasićenih masnoća u granicama preporučenih vrednosti i osobe sa hroničnim oboljenjima mogu povremeno uživati u ovom obroku, vodeći računa da veličina porcije odgovara energetskim potrebama organizma.
Porcija za odraslu osobu - 435 g
Energetska vrednost porcije - 635 kcal
Natrijum - 1020 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 23 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 125 mg
Belančevine - 38 g
Belančevine (%) - 24 %
Ugljeni hidrati - 83 g
Ugljeni hidrati (%) - 53 %
Vlakna - 5 g
Porcija za odraslu osobu - 217.5 g
Energetska vrednost porcije - 317.5 kcal
Natrijum - 510 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 11.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 62.5 mg
Belančevine - 19 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 41.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %
Vlakna - 2.5 g