Toggle Navigation

 

Morski pilav (posno)

Veoma je važno da školjke i plodovi mora budu u potpunosti sveži kada se kupuju i pripremaju. Danas se mogu kupiti i očišćene i zamrznute školjke i račići koji su daleko jednostavniji i bezbedniji za upotrebu. Ipak, plodovi mora su veoma čest uzrok alergijskih i nealergijskih, histaminskih reakcija.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti iseckan crveni luk, dodati beli luk, kozice, dagnje i losos isečen na manje komade. Kratko prodinstati, posoliti, pobiberiti, sipati pirinač i naliti bujonom. Kuvati dok se pirinač ne skuva (oko 10 minuta), a zatim isključiti i ostaviti pokriveno još 10 minuta. Morski pilav servirati uz krišku crnog hleba

Već na osnovu spiska neophodnih namirnica, može se zaključiti da je u pitanju obrok sa karakteristikama mediteranske kuhinje. Kako je udeo i ukupnih i zasićenih masnoća u granicama preporučenih vrednosti i osobe sa hroničnim oboljenjima mogu povremeno uživati u ovom obroku, vodeći računa da veličina porcije odgovara energetskim potrebama organizma.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 635 kcal

Natrijum - 1020 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 125 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 83 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 317.5 kcal

Natrijum - 510 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 62.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 41.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g pirinča
    • 250 g kozica
    • 200 g dagnji
    • 200 g fileta lososa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 ml ribljeg bujona
    • 150 g crvenog luka
    • 3 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 300 g crnog hleba
Ključne reči:
posno kozice dagnje pirinac losos