Toggle Navigation

 

Medaljoni u sosu od pomorandže

Narandža je odličan izvor vitamina C, vitamina B grupe, zatim minerala, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, kao i brojnih drugih vrednih fitohemikalija. To je čini jako poželjnim voćem u ishrani jer ubrzava mnoge metaboličke procese i doprinosi odbrambenoj sposobnosti i vitalnosti organizma. Smanjuje rizik za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa.

Plativoo
Priprema

Filee iseći i oblikovati medaljone. Sok i narendanu koru od pomorandži, med, maslinovo ulje, izgnječen beli luk, ruzmarin, žalfiju, so i biber izmešati, napraviti marinadu i u nju staviti medaljone da odstoje 30-ak minuta. Medaljone izvaditi iz marinade, složiti u tepsiju i poređati listove pančete. Peći 10-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Marinadu od pomorandže procediti, staviti u tiganj i kuvati dok se ne dobije gust sos. Bareni pirinač oblikovati na tanjiru, poređati preko njega gotove medaljone i preliti sosom od pomorandže
Pančeta je suva dimljena slanina. Priprema se od sirove svinjske potrbušine koja se pažljivo soli, izlaže dimu i vetru i sazreva. Odlično se slaže uz povrće i voće, kao i specijalitete od drugih vrsta mesa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 345 g

Energetska vrednost porcije - 540 kcal

Natrijum - 810 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 172.5 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 405 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 80 g pančete
    • sok i kora 2 pomorandže
    • 60 g meda
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 cena belog luka
    • ruzmarin
    • žalfija
    • so
    • biber
    • 400 g barenog pirinča