Toggle Navigation

 

File sa ruzmarinom i njokama

„Hmeli suneli“ je tradicionalna gruzijska mešavina zacina. Za najslicniju verziju ovog zacina pomešajte u jednakoj srazmeri korijander, mirodiju, bosiljak, lovor, majoran, peršun, šafran, crni biber, celer, majcinu dušicu, mentu i malo ljute papricice.

Plativoo
Priprema

Svinjski file istanjiti tučkom za meso i začiniti hmeli sunelijem.

Na svaki komad mesa staviti list pečenice i list sira, urolovati i pričvrstiti grančicom ruzmarina.

File ispeći na zagrejanom ulju.

U drugom tiganju zagrejati pavlaku, dodati prethodno obarene i proceđene njoke, posoliti i pobiberiti, promešati i preliti konjakom.

Rolnice filea sa ruzmarinom servirati uz njoke i poslužiti uz kriške paradajza.

 

Ukoliko želite da slobodno uživate u ovom obroku bogate arome, ali sa povećanom količinom masti i belančevina, ne zaboravite da morate biti i fizički aktivni, što podrazumeva najmanje 30 minuta aktivnosti dnevno.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 350 g

Energetska vrednost porcije - 515 kcal

Natrijum - 825 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 257.5 kcal

Natrijum - 412.5 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

55 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 50 g pečenice
    • 4 lista sira za topljenje
    • ruzmarin
    • 2 kašike ulja
    • 300 g barenih njoka
    • 100 ml biljne pavlake
    • 40 ml konjaka
    • biber
    • so
    • začin hmeli suneli (kari, šafran, korijander)