Toggle Navigation

 

Manastirske punjene paprike (posno)

Paprika se ubraja u grupu biljaka koje su najbogatije vitaminom C. Najpoznatije vrste paprika su zelena i crvena, odnosno slatka i ljuta. Može se jesti sveža, a u srpskoj nacionalnoj kuhinji crvena šiljata paprika se suši i, kasnije, tokom zime, koristi za punjenje različitim nadevima.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju prodinstati sitno isečen praziluk, dodati rendanu šaragrepu, posoliti, pobiberiti i dinstati par minuta. Dodati ajvar, krupno seckane orahe, promešati i dinstati još par minuta. Za to vreme suve paprike potopiti u vodu, ostaviti ih par minuta, a zatim izvaditi i ocediti. U smesu od povrća i oraha, dodati kuvani pirinač, promešati i smesom puniti paprike. Napunjene paprike zatvoriti tankim kolutovima krompira i poređati ih u tepsiju. Preliti vodom i sokom od paradajza i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko 35 minuta. Manastirske punjene paprike poslužiti uz crni hleb.

Hranljiv obrok sa idealno izbalansiranim hranljivim sastojcima. Zbog odsustva namirnica životinjskog porekla, može biti namenjen vegetarijancima, onima koji poste i osobama sa povišenim masnoćama u krvi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 585 kcal

Natrijum - 860 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 90 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 292.5 kcal

Natrijum - 430 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 12 sušenih crvenih paprika
    • 200 g kuvanog pirinča
    • 150 g praziluka
    • 150 g šaragrepe
    • so
    • biber
    • 40 g ajvara
    • 50 g oraha
    • 2 kašike ulja
    • 150 g krompira
    • 200 ml soka od paradajza
    • 300 g crnog hleba