Na zagrejanom ulju prodinstati sitno isečen praziluk, dodati rendanu šaragrepu, posoliti, pobiberiti i dinstati par minuta. Dodati ajvar, krupno seckane orahe, promešati i dinstati još par minuta. Za to vreme suve paprike potopiti u vodu, ostaviti ih par minuta, a zatim izvaditi i ocediti. U smesu od povrća i oraha, dodati kuvani pirinač, promešati i smesom puniti paprike. Napunjene paprike zatvoriti tankim kolutovima krompira i poređati ih u tepsiju. Preliti vodom i sokom od paradajza i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko 35 minuta. Manastirske punjene paprike poslužiti uz crni hleb.
Hranljiv obrok sa idealno izbalansiranim hranljivim sastojcima. Zbog odsustva namirnica životinjskog porekla, može biti namenjen vegetarijancima, onima koji poste i osobama sa povišenim masnoćama u krvi.
Porcija za odraslu osobu - 300 g
Energetska vrednost porcije - 585 kcal
Natrijum - 860 mg
Masti - 18 g
Masti (%) - 27 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 18 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 90 g
Ugljeni hidrati (%) - 61 %
Vlakna - 11 g
Porcija za odraslu osobu - 150 g
Energetska vrednost porcije - 292.5 kcal
Natrijum - 430 mg
Masti - 9 g
Masti (%) - 13.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 9 g
Belančevine (%) - 6 %
Ugljeni hidrati - 45 g
Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %
Vlakna - 5.5 g