šargarepu, tikvice i praziluk iseći na tanke štapiće. Očišćene lignje napuniti iseckanim povrćem, zatvoriti čačkalicama i ispeći ih u tiganju na maslinovom ulju. Kada porumene sa svih strana u tiganj dodati soja sos u kojem je prethodno razmućen gustin. Promešati i doliti malo vode da bi se dobio sos željene gustine, a potom pobiberiti, posoliti po ukusu ( soja sos je svakako slan te ne treba preterivati sa solju) i kuvati još nekoliko minuta. Na tanjir servirati kuvani pirinač i punjene lignje, te preliti sosom od kuvanja. Jelo dekorisati kriškama limuna i poslužiti.
Morski plodovi se, prema piramidi pravilne ishrane, takođe ubrajaju u grupu mesa, zajedno sa svim vrstama riba. Njihovo meso važan je izvor belančevina visoke biološke vrednosti i lako je svarljivo. Lignje sadrže mali procenat ukupne i zasićene masti, ali imaju veliku količinu holesterola.
Porcija za odraslu osobu - 530 g
Energetska vrednost porcije - 495 kcal
Natrijum - 920 mg
Masti - 11 g
Masti (%) - 20 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 470 mg
Belančevine - 38 g
Belančevine (%) - 31 %
Ugljeni hidrati - 60 g
Ugljeni hidrati (%) - 49 %
Vlakna - 5 g
Porcija za odraslu osobu - 265 g
Energetska vrednost porcije - 247.5 kcal
Natrijum - 460 mg
Masti - 5.5 g
Masti (%) - 10 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 235 mg
Belančevine - 19 g
Belančevine (%) - 15.5 %
Ugljeni hidrati - 30 g
Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %
Vlakna - 2.5 g