Toggle Navigation

 

Lax kare sa keljom i krompirom

Francuzima i Turcima on je kupus iz Milana, Portugalcima je lombardijski kupus, Špancima kupus iz Savoje, a Poljacima italijanski kupus. Rešenje ove zagonetke je - kelj.

Plativoo
Priprema

Meso iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti, preliti uljem i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Kelj iseći i skuvati u slanoj vodi.

Krompir iseći na manje komade, staviti listiće sira i zapeći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 10-ak minuta, odnosno dok se sir ne rastopi.

Rastopiti puter, dodati brašno, upržiti, preliti mlekom, začiniti muskatnim oraščićem i skuvati bešamel.

Meso ispeći sa obe strane, a skuvani kelj procediti.

Servirati kelj na tanjir, preliti bešamelom, dodati meso i krompir sa sirom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 685 kcal

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 23 %

Masti - 46 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 118 mg

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Natrijum - 372 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 342.5 kcal

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Masti - 23 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 59 mg

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 9 %

Natrijum - 186 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g svinjskog karea
    • 4 kašike ulja
    • 400 g kelja
    • 400 g kuvanog krompira
    • 20 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 200 ml mleka
    • muskatni oraščić
    • so,
    • biber
    • 100 g listića ementalera
Ključne reči:
kare so biber kelj krompir puter