Junetinu očistiti od viška masnoće, pa je iseći na šire rezance. Staviti je u šerpu, naliti vodom i prokuvati. Baciti prvu vodu, dobro isprati meso, naliti vrućom vodom i staviti da se kuva na laganoj vatri. Posle pola sata, mesu dodati povrće. Krompir oprati, oguliti i preseći napola, šargarepu iseći uzduž na četvrtine, celer oprati, oguliti i iseći na komade, a glavicu crnog luka samo oguliti. Začiniti dodatkom za jelo, posoliti, dodati biber u zrnu i ostaviti da se kuva dok meso ne omekša. U drugoj posudi na malo zagrejanog ulja, izdinstati krupno isečene bukovače, dodati senf, so, brašno i bujon u kojem se kuvalo meso i povrće. Na tanjir staviti kuvano povrće i junetinu, posuti sitno seckanim svežim peršunom i preliti sosom od bukovače. Poslužiti uz kukuruzni hleb.
Bareno meso se jednostavno priprema, pogodno je i za zdrave i fizički aktivne osobe, pa je zato poželjan način kulinarske obrade za sve osobe kojima se iz zdravstvenih razloga ograničava unos masti. Tretiranje masnoća na visokim temperaturama prilikom prženja, štetno je za zdravlje.
Porcija za odraslu osobu - 440 g
Energetska vrednost porcije - 500 kcal
Natrijum - 1000 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 28 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 120 mg
Belančevine - 35 g
Belančevine (%) - 28 %
Ugljeni hidrati - 54 g
Ugljeni hidrati (%) - 44 %
Vlakna - 7 g
Porcija za odraslu osobu - 220 g
Energetska vrednost porcije - 250 kcal
Natrijum - 500 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 14 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 60 mg
Belančevine - 17.5 g
Belančevine (%) - 14 %
Ugljeni hidrati - 27 g
Ugljeni hidrati (%) - 22 %
Vlakna - 3.5 g