Toggle Navigation

 

Juneći gulaš sa šitaki gljivama

Gulaš i paprikaš su stara austrougarska jela, veoma rasprostranjena i u vojvođanskoj kuhinji. U mnogim zemljama se pod ovim pojmovima podrazumevaju sva gusta jela napravljena od seckanog mesa sa mnogo luka i crvene začinske paprike.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju izdinstati iseckan crni luk i šargarepu, dodati junetinu isečenu na kocke, posoliti, pobiberiti, preliti bujonom i kuvati dok meso ne omekša. U meso dodati gljive šitake, preliti pasiranim paradajzom i kuvati još 10-ak minuta. Gulaš sa šitakama servirati uz prilog od barenog pirinča. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 380 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 631 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 83 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 315.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 41.5 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g junetine
    • 300 g crnog luka
    • 150 g šargarepe
    • 250 g šitaki gljiva
    • 400 ml bujona
    • 2 kašike ulja
    • 150 ml pasiranog paradajza
    • 400 g barenog pirinča
    • so
    • biber