Toggle Navigation

 

Gulaš sa pireom od spanaća

Mirođija ili kopar, je aromatična biljka igličastih listova vrlo jakog, osvežavajućeg mirisa. Sitno seckana dobro se slaže sa jogurtom, pavlakom ili kremastim sirevima. Dodaje se kao začin čorbama, sosovima, jelima od mlevenog mesa i povrća i salatama

Plativoo
Priprema

Mast zagrejati, staviti sitno iseckan crni luk i dinstati dok ne postane staklast.

Dodati na kocke iseckano svinjsko meso, posoliti, pobiberiti i dinstati 5 minuta.

Preliti crvenim vinom, kuvati par minuta, a zatim doliti vodu, poklopiti i kuvati gulaš dok meso ne omekša.

Krompir kuvati u vreloj, posoljenoj vodi, procediti i napraviti pire. U pire dodati usitnjen svež spanać i promešati.

U gulaš dodati šampinjone, posuti koprom i kuvati još 5 minuta.

Servirati gulaš sa pireom od spanaća i poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 465 kcal

Natrijum - 732 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 85 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 232.5 kcal

Natrijum - 366 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 42.5 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g crnog luka
    • 1 kašika masti
    • 600 g svinjskog mesa
    • 150 g sitnijih šampinjona
    • kopar
    • so
    • biber
    • 100 ml crvenog vina
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 400 g krompira
    • 400 g spanaća