File raseći po dužini, izlupati tučkom za meso, začiniti i ispeći na delu rastopljenog putera. U drugom tiganju na preostalu polovinu putera staviti prethodno obaren krompir isečen na listiće, dodati praziluk isečen na kolutove, iseckanu slaninu, začiniti i posuti susamom. Propržiti još par minuta i servirati na tanjir uz pečene filee pa poslužiti uz krišku ražanog hleba i prilog od paradajza.
Svinjski file karakteriše veoma mali sadržaj masnoća pa predstavlja dobar izbor za zdrave i fizički aktivne osobe, a povremeno i za one koji boluju od raznih hroničnih bolesti. Veoma je bitno da znate da prepoznate da li je meso sveže. Sveže meso je čvrsto na dodir, svetloružičaste boje i prijatnog mirisa. Čuvajte ga u frižideru 2-3 dana a u zamrzivaču do 6 meseci.
Porcija za odraslu osobu - 450 g
Energetska vrednost porcije - 565 kcal
Natrijum - 975 mg
Masti - 19 g
Masti (%) - 30 %
Zasićene masti - 6 g
Holesterol - 105 mg
Belančevine - 39 g
Belančevine (%) - 28 %
Ugljeni hidrati - 59 g
Ugljeni hidrati (%) - 42 %
Vlakna - 14 g
Porcija za odraslu osobu - 225 g
Energetska vrednost porcije - 282.5 kcal
Natrijum - 487.5 mg
Masti - 9.5 g
Masti (%) - 15 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 52.5 mg
Belančevine - 19.5 g
Belančevine (%) - 14 %
Ugljeni hidrati - 29.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 21 %
Vlakna - 7 g