Toggle Navigation

 

File sa slaninom i prazilukom

I pored toga što se za pripremu ovog jela koristi dimljena slanina, količina kako ukupnih, tako i zasićenih aterogenih masnoća je u okvirima preporučenih vrednosti, pa u ovom obroku povremeno mogu uživati i osobe koje moraju da strogo vode računa o unosu masnoća i holesterola. Veličinu porcije neophodno je prilagoditi energetskim potrebama organizma.

Plativoo
Priprema

File raseći po dužini, izlupati tučkom za meso, začiniti i ispeći na delu rastopljenog putera. U drugom tiganju na preostalu polovinu putera staviti prethodno obaren krompir isečen na listiće, dodati praziluk isečen na kolutove, iseckanu slaninu, začiniti i posuti susamom. Propržiti još par minuta i servirati na tanjir uz pečene filee pa poslužiti uz krišku ražanog hleba i prilog od paradajza.
Svinjski file karakteriše veoma mali sadržaj masnoća pa predstavlja dobar izbor za zdrave i fizički aktivne osobe, a povremeno i za one koji boluju od raznih hroničnih bolesti. Veoma je bitno da znate da prepoznate da li je meso sveže. Sveže meso je čvrsto na dodir, svetloružičaste boje i prijatnog mirisa. Čuvajte ga u frižideru 2-3 dana a u zamrzivaču do 6 meseci.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 565 kcal

Natrijum - 975 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 105 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 59 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 14 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 282.5 kcal

Natrijum - 487.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 52.5 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 29.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 7 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g svinjskog filea
    • 20 g putera
    • 500 g barenog krompira
    • 50 g dimljene slanine
    • 200 g praziluka
    • biber
    • so
    • 20 g susama
    • 400 g paradajza
    • 300 g ražanog hleba