Toggle Navigation

 

Ćuretina sa blitvom u paradajz pelatu

Članak objavljen u naučnom časopisu „Neurology“ predlaže najmanje tri obroka dnevno zelenog i žutog povrća jer se time i do 40% može smanjiti gubitak mentalnih funkcija. Blitva je najbolja dok je još mlada, kada su listovi nežni i tanki, sveže, svetlozelene boje, dugi oko desetak santimetara. Peteljke moraju biti sočne i besprekorne. Neoprane listove čuvajte u frižideru u plastičnoj vrećici nekoliko dana. Ukoliko su listovi preveliki, blitvu možete blanširati i zamrznutu čuvati do upotrebe.

Plativoo
Priprema

Na delu ulja izgrilovati začinjenu ćuretinu. Iseckan beli luk propržiti na preostalom ulju, dodati usitnjenu blitvu, a zatim dodati nasečen krompir i paradajz pelat. Promešati i kratko prokuvati. Servirati ćuretinu sa blitvom u paradajz pelatu i poslužiti uz crni hleb.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 930 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 81 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 46 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 465 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 40.5 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g cćurećeg belog mesa (4 šnicle)
    • 400 g barene blitve
    • 300 g paradajz pelata
    • 3 cena belog luka
    • 200 g barenog krompira
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 300 g crnog hleba