Toggle Navigation

 

Ćureće kari šnicle

Reč kari u Indiji označava jelo kuvano od puno različith namirnica, veoma začinjeno, dok se na zapadu karijem smatra vrlo začinjen sos južnoazijske kuhinje. Mešavina začina koja čini kari zavisi od samog kuvara, oblasti Indije, kasti ili običaja, ali su obavezni korijander, kurkuma, kim i piskavica (prosenica ili grčka detelina, engl. fenugreek).

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti začinjene ćureće šnicle sa obe strane. Dodati kari i preliti bujonom i sokom od paradajza. Kada su šnicle 80% gotove, poređati ih u tepsiju i na svaku staviti list pršute i sira. Zapeći 10-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. šnicle servirati uz bareni karfiol, dekorisati kečapom i poslužiti uz raženi hleb.

 

Kari se još od davnina u indijskoj medicini koristio u lečenju problema sa varenjem. Kari prah je mešavina više začina među kojima su najvredniji kurkuma, kumin i đumbir. Kurkuma deluje kao antioksidans dok kumin ublažava grčeve creva. Đumbir sprečava nadimanje i ublažava mučnine.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 1695 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 113 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 847.5 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 56.5 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 2 kašike ulja
    • 150 ml soka od paradajza
    • 150 ml bujona od povrca
    • 80 g pršute
    • 80 g sira trapista u listićima
    • kari
    • so
    • biber
    • 100 ml kečapa
    • 400 g barenog karfiola
    • 300 g raženog hleba