Toggle Navigation

 

Ćuftice u sosu od jabuka

Sveža i kvalitetna junetina mora biti svetlo crvene boje. Sveže mleveno meso je lako kvarljiva namirnica i zato je treba upotrebiti u roku od 24 časa.Ukoliko koristite smrznuto mleveno meso, morate znati da se mleveno meso u zamrzivaču čuva najviše 2-3 meseca a da odmrzavanje mora biti postupno i sporo, najbolje u frižideru.

Plativoo
Priprema

Sjediniti u činiji juneće mleveno meso, 4 kašike brašna, jaje, mleko, 100 g iseckanog crnog luka i izgnječen beli luk. Dobro promešati, začiniti i ostaviti 20-ak minuta da odstoji, pa kašikom formirati ćuftice i kuvati ih u vreloj vodi 10-ak minuta. Izvaditi ćuftice na tanjir, a vodu sačuvati. Na puteru propržiti narendan ostatak crnog luka, dodati kari i narendanu jabuku, a na kraju preostalo brašno. Naliti vodom u kojoj su kuvane ćufte i kuvati dok se sos ne zgusne. U pripremljen sos staviti gotove ćufte i kuvati par minuta. Servirati na tanjir uz ranije obaren pirinač.
U ovoj zanimljivoj kombinaciji umaka od jabuka i ćuftica količina belančevina je iznad preporučenih količina, pa je ovaj obrok neophodno pažljivo uklopiti u jelovnik, kako bi ukupna dnevna količina unetih belančevina bila u granicama preporučenog.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 375 g

Energetska vrednost porcije - 445 kcal

Natrijum - 890 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 166 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 52 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 187.5 g

Energetska vrednost porcije - 222.5 kcal

Natrijum - 445 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 83 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g junećeg mlevenog mesa
    • 7 kašika brašna
    • 1 jaje
    • 150 ml obranog mleka
    • 200 g crnog luka
    • 1 cen belog luka
    • so
    • biber
    • 20 g putera
    • kari
    • 100 g jabuka
    • 400 g barenog pirinča