Toggle Navigation

 

Medeni citrus bataci

Med za zdrave osobe važi za najbolji prirodni hranljivi zaslađivač. Veoma je važan način njegovog čuvanja. Sačuvan u dobro zatvorenim posudama, na hladnom i suvom mestu, može održati kvalitet praktično neograničeno dugo. Visoka koncentracija šećera i kiseo pH onemogućavaju rast mikroorganizama.

Plativoo
Priprema

U šerpu staviti puter, sok od limuna, med, iseckan beli luk i ruzmarin, a zatim staviti na grejno telo da se zagreje. Kuvati umak od meda i limuna oko 5 minuta. Krompir i šargarepu iseći na manje komade. Batake začiniti, poređati u vatrostalnu činiju i dodati krompir i šargarepu. Preliti pripremljenim umakom i peći u zagrejanoj rerni 40 minuta, na 190*C. Ručak servirati uz raženi hleb.
Med se tradicionalno upotrebljava za pripremu različitih vrsta poslastica i slatkih napitaka. Međutim, važno je napomenuti da se u nacionalnim kuhinjama nekih evropskih, američkih i azijskih zemalja, med upotrebljava i u slanim jelima, bilo kao dodatak salatnim prelivima, marinadama ili za premazivanje pečenja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 650 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 143 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 55 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 325 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 71.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 27.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka
    • 40 g putera
    • sok od jednog limuna
    • jedan limun
    • 50 g meda
    • 2 cena belog luka
    • ruzmarin
    • so
    • biber
    • 400 g krompira
    • 300 g šargarepe
    • 200 g raženog hleba