U šerpu staviti puter, sok od limuna, med, iseckan beli luk i ruzmarin, a zatim staviti na grejno telo da se zagreje. Kuvati umak od meda i limuna oko 5 minuta. Krompir i šargarepu iseći na manje komade. Batake začiniti, poređati u vatrostalnu činiju i dodati krompir i šargarepu. Preliti pripremljenim umakom i peći u zagrejanoj rerni 40 minuta, na 190*C. Ručak servirati uz raženi hleb.
Med se tradicionalno upotrebljava za pripremu različitih vrsta poslastica i slatkih napitaka. Međutim, važno je napomenuti da se u nacionalnim kuhinjama nekih evropskih, američkih i azijskih zemalja, med upotrebljava i u slanim jelima, bilo kao dodatak salatnim prelivima, marinadama ili za premazivanje pečenja.
Porcija za odraslu osobu - 420 g
Energetska vrednost porcije - 500 kcal
Natrijum - 650 mg
Masti - 15 g
Masti (%) - 27 %
Zasićene masti - 6 g
Holesterol - 143 mg
Belančevine - 36 g
Belančevine (%) - 29 %
Ugljeni hidrati - 55 g
Ugljeni hidrati (%) - 44 %
Vlakna - 9 g
Porcija za odraslu osobu - 210 g
Energetska vrednost porcije - 250 kcal
Natrijum - 325 mg
Masti - 7.5 g
Masti (%) - 13.5 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 71.5 mg
Belančevine - 18 g
Belančevine (%) - 14.5 %
Ugljeni hidrati - 27.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 22 %
Vlakna - 4.5 g